Circulație restricționată în centrul Capitalei, pentru marșul și mitingul studenților

Circulație restricționată în centrul Capitalei, pentru marșul și mitingul studenților
Publicat: 13/11/2013, 11:58
Actualizat: 31/07/2014, 14:53

Circulația va fi restricționată miercuri, de la ora 16.30, în centrul Capitalei, pentru marșul de protest al studenților, pe traseul Piața Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar în timpul mitingului din fața sediului Ministerului Educației, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot.

Studenții care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 în Piața Victoriei, în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor și Șoseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o oră.

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marș din Piața Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educației.

Traficul rutier va fi restricționat pe traseul marșului, pe prima bandă de circulație, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educației se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la ministerul Educației, începând de la ora 16.45 și până la ora 18.30 va fi restricționat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman și Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), miercuri vor fi acțiuni de protest în centrele universitare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba-Iulia.

Studenții cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educație și se declară „revoltați de lipsa de responsabilitate pe care guvernanții României o arată față de educație, când ea este definită că o prioritate națională”.

Printre nemulțumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

„Totodată, studenții sunt revoltați și de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereușind să acopere nici jumătate din costurile de masă și de cazare, de faptul că jumătate dintre studenții din România ajung să renunțe la studii din motive financiare sau din cauză că nu și-au ales corespunzător facultatea și de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce privește finanțarea educației cât și rată populației cu studii superioare”, a precizat ANOSR.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, studenții mai cer să crească finanțarea de baza a universităților până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenția cămine-cantine, să crească și fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Și Consiliul Național al Elevilor a anunțat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație.

CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, creșterea alocațiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, și anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar și manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, revizuirea curriculumului școlar, a conținuturilor manualelor școlare și adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenilor economici.

Elevii bucureșteni nu vor face grevă japoneză și nici nu se vor solidariza cu acțiunile de protest ale studenților, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Cleopatra Nestor.

„Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorități. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Național al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunțată pentru miercuri de Consiliul Național al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber” .

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din ianuarie, cu inițierea unei petiții de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți din întreagă țară, care a fost depusă la Guvern și Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacție din partea instituțiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”.

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sindicaliștii din educație cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învățământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunțând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce privește declanșarea unei greve generale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună